Onzichtbare blokkades zichtbaar maken

Onzichtbare blokkades zichtbaar maken

Familieopstellingen, ook wel systemische opstellingen genoemd, zijn een therapeutische methode die zich richt op het begrijpen van (familie)dynamiek en de onderliggende patronen die ons gedrag en onze emoties beïnvloeden. Het is een krachtige techniek die helpt bij het identificeren en oplossen van blokkades, conflicten, problemen en trauma’s in de familie, maar ook in andere (sociale) systemen.

Representanten

Een (familie)opstelling begint met het selecteren van representanten voor de verschillende leden van een gezin of groep. Deze representanten worden meestal gekozen uit degenen die aanwezig zijn op de opstellingssessie. Maar het kan ook zijn dat er gebruik gemaakt wordt van zogenoemde vloerankers. Vervolgens plaatst de vraagsteller / de cliënt de representanten op een bepaalde manier op de vloer, waarbij de posities van de representanten de relaties tussen de gezinsleden weerspiegelen. Óf de representanten volgen hun innerlijke beweging en gaan naar een plek in de ruimte waar ze naar toe worden getrokken.

De opstellingssessie begint vaak met een korte inleiding van de cliënt over zijn of haar (familie)achtergrond en de problemen waarmee hij of zij te maken heeft. De opsteller zal vervolgens vragen stellen om de (familie)relaties te begrijpen en de emotionele en fysieke dynamiek van de groep te observeren.

Verborgen dynamiek

Wanneer de representanten eenmaal zijn geplaatst, worden ze gevraagd om te spreken vanuit hun rol, alsof ze de persoon zijn die ze vertegenwoordigen. De opsteller vraagt vervolgens de cliënt om te observeren wat er gebeurt en om feedback te geven over de interacties tussen de representanten. Op deze manier kan de opsteller de verborgen dynamiek van het gezin of de groep onthullen en de cliënt helpen om zijn of haar perspectief te veranderen.

Tijdens een opstelling ontvouwt zich datgene wat zichtbaar mag worden. Afhankelijk van de vraag van de cliënt kunnen er ook helende zinnen worden uitgesproken door de representanten. Op deze manier wordt er een beweging ingezet in het systeem. Deze beweging kan direct zichtbaar worden in het systeem, maar hoeft niet. Het kan zijn dat er meerdere sessies nodig zijn, omdat de onderstroom, de blokkades te diep geworteld zijn. Het is dan van belang dat de opstelling onder een deskundige en ervaren opsteller wordt uitgevoerd.

Voordelen

Familieopstellingen hebben verschillende voordelen, onder andere:

  1. Het helpt bij het begrijpen van de relaties tussen familieleden en hoe deze relaties ons leven beïnvloeden.
  2. Het leidt tot meer empathie en begrip voor de gevoelens en emoties van anderen.
  3. Het helpt bij het oplossen van problemen en conflicten binnen het gezin/groep/team/systeem, waardoor er meer harmonie ontstaat.

Een (familie)opstellingen is een waardevolle tool voor het begrijpen en verbeteren van (familie)relaties en het oplossen van problemen binnen gezinnen/groepen/teams. Het is een krachtige therapeutische techniek die kan leiden tot meer harmonie en begrip in ons (sociale) leven.

Stuur een Whatsapp bericht als je interesse hebt voor een familieopstelling aan:
Cora Doorduyn 06-28416193
Hedwig van Pinxteren 06-27349642

Familie opstelling Kies je geluk